Over A95

Als tweedejaars junior wil hij in 2013 vooral blessurevrij blijven (na twee pechseizoenen met iets te veel gips aan zijn armen).  En ook genieten van zijn laatste jaar bij de junioren.   Hij wil goed presteren op de UCI wedstrijden in Münsingen (Duitsland), Heubach (Duitsland) en Antwerpen om zo een ticket af te dwingen voor de Wereldbekerwedstrijd in Albstadt (Duitsland).   In België staan vooral de wedstrijden in de Wallonia cup op zijn programma en ambieert hij een top-5 plaats op het Belgisch kampioenschap.

2012  Vice Provinciaal MTB-kampioen junioren
2011  Provinciaal MTB-kampioen nieuwelingen
2010  Winst CMC Gent
2009  Provinciaal MTB-kampioen aspiranten
         vice Vlaams MTB-kampioen
2008  Brons op het BK in Malmedy
         2e eindklassement Kids Trophy
         2e eindklassement Kids Challenge
2007  Brons op het Benelux kampioenschap in Tubize
         Winnaar LMTB Trophy

20130126-_TVH3855

Reeds op vierjarige leeftijd rijdt Alexander op een crossparcours achteraan de tuin.  Toen al is het duidelijk dat het crossen in zijn genen zit.  Een eerste echte mountainbike, een Minerva X-treme, krijgt hij op zijn negende verjaardag.  Vanaf dan mag Alexander mee naar de bossen van Wachtebeke en Zelzate.  Het wekelijks ritje door het bos is één van de hoogtepunten van de schoolweek.  Op zijn elfde verjaardag staat er elke zaterdag een toertocht op het programma.  Vooral de Antwerpse Kempen met zijn vele singletracks zijn de favoriete regio van Alexander.

De eerste wedstrijd te Waregem in 2006 motiveert Alexander om nog meer te gaan fietsen.   In 2007 komt alles in een stroomversnelling met de aankoop van een nieuwe mountainbike en de lancering van zijn eigen webstek, twee verrassingen van de familie voor zijn plechtige communie.    Na een paar overwinningen in de dikkebandenraces wordt het duidelijk dat Alexander ook in competitieverband zijn mannetje kan staan.

De deelname aan een aantal nationale trainingen onder leiding van André Coppers en Laurent Saublens, een MTB-kamp in Voeren en een vijfdaagse wieleropleiding vormen de voorbereiding voor een eerste deelname aan het Belgisch Kampioenschap in Ottignies.  In deze periode wordt Alexander sportlid bij het 2MEGA-SAECO MTB TEAM.   Op het BK wordt Alexander vijfde.  Een week later staat Alexander met een bronzen medaille op het podium van het Beneluxkampioenschap in Tubize.    In het najaar van 2007 sleepte Alexander de eindzege in de Limburgse Mountainbike Trophy (LMTB) in de wacht.

Mark ADAMS, de toenmalige manager van het Team SAECO, doet eind 2007 een mooi voorstel:  Alexander wordt opgenomen in het Racing Team, het “espresso MTB team”.   Er gaat voor Alexander een nieuwe wereld open en  hij krijgt de kans om met topmateriaal te rijden.   Het teammanagement biedt Alexander de beste omstandigheden om te mountainbiken in de kidswedstrijden.   Alexander kan in 2008 terugblikken op een geslaagd MTB-seizoen met als uitschieters de bronzen medaille op het BK in Malmédy, de drie overwinningen in het Vlaams kampioenschap en de tweede plaats in de Kids Trophy bij de dertienjarigen.   Als kers op de taart volgt in oktober nog de nominatie bij de Granny Awards waar de beste mountainbiker in elke categorie wordt verkozen.   Diezelfde regelmaat wordt ook in de Granny Awards beloond met een tweede plaats.

In 2009 gaat Alexander op de ingeslagen weg verder met de steun van Ben VAN WOINSEL, manager van het vernieuwde TEAM SAECO.  Na materiaalpech in de aanvangsfase van de Kids Trophy beslist Alexander als laatstejaars aspirant alles te zetten op het Vlaams Kampioenschap.   De provinciale titel in Moerbeke, de overwinning in Zillebeke tegen een sterke wegrenner, de snelste tijd in de chronorace in Hamme en de podiumplaatsen in de Waalse Kids Trophy in het voorjaar zijn de hoogtepunten van het seizoen.   In het Vlaams Kampioenschap staat Alexander maandenlang aan de leiding, maar verliest in extremis toch nog de titel in het finaleweekend te Moerzeke-Kastel.

In 2010 stapt Alexander over naar het gloednieuwe NODRUGS CONCEPT TEAM waar hij vele bekende gezichten aantreft die voorheen bij Team SAECO aan de slag waren.    Het wordt een overgangsjaar bij de nieuwelingen met een paar mooie prestaties.   Vooral de Flanders Cup in Lille, waar Alexander met een vierde plaats  nipt naast het podium valt, is één van de uitschieters.   In zijn thuisstad Gent kan hij de manche van de City Mountainbike Challenge op zijn naam schrijven.  Op het provinciaal kampioenschap in Moerbeke moet hij zijn meerdere erkennen in de tweedejaars nieuwelingen, maar in 2011 wil Alexander een gooi doen naar die provinciale titel.

Als tweedejaarsnieuweling hoopte Alexander zich in 2011 nu en dan sterk in de kijker te kunnen rijden.  Maar het seizoen begint in mineur met een blessure (elleboog in gipsverband) die hem weken langs de kant zal houden.   Alexander rijdt een paar knappe wedstrijden in de Wallonia Cup maar kan in de Belgacom GP wedstrijden niet meestrijden voor de ereplaatsen.   Hij besluit om alles te zetten op de provinciale titel in Moerbeke-Waas.  Na een hardbevochten duel met Elias Vanhecke pakt Alexander nu ook bij de nieuwelingen de provinciale trui, meteen het hoogtepunt van het seizoen!  Een week later in de Belgacom GP wedstrijd te Averbode rijdt hij zijn beste wedstrijd van het seizoen.   Het BK in Halle wordt een ontgoocheling en een nieuwe polsblessure in augustus gooit opnieuw roet in het eten.

De voorbereiding op het nieuwe seizoen als eerstejaars junior in 2012 verliep vlekkeloos.  Het seizoen begon goed met mooie ereplaatsen in de Wallonia Cup.   Zo mocht hij in april deelnemen aan zijn eerste Wereldbekerwedstrijd in Houffalize waar hij veertig plaatsen kon opschuiven.   Op het provinciaal kampioenschap kon hij zijn favorietenrol niet waarmaken.  Daarom wil hij dit jaar zeker die provinciale titel veroveren.  Eind juni blesseerde hij zich aan de hand (scaphoïdbreuk) en was out tot begin oktober.

Alexander Loquet gaat in het mountainbikecircuit als A95 door het leven.  De nickname is afgeleid van de nickname van zijn groot idool, S72 aka Stefan Everts, 10-voudig wereldkampioen motorcross. De eerste letter staat voor de beginletter van de voornaam, het volgnummer bevat de laatste twee cijfers van het geboortejaar.